İçeriğe geç

Bilgisayarca Düşünme Nedir ?

Kodlama eğitimi ile birlikte gündeme gelen önemli bir başlık da bilgisayarca düşünme (computational thinking) başlığıdır.

“Bu ülkedeki herkes bir bilgisayarın nasıl programlanacağını öğrenmeli… Çünkü nasıl düşünüleceğini öğretir.”
Steve Jobs

Bu cümle tam da bu başlığa vurgu yapmaktadır.  21. yüzyılda problem çözme yeteneği  olmazsa olmaz öğrenci niteliklerinden biridir. Bilgisayarca düşünme kavramı, problem çözme yeteneği ile doğrudan ilişkili bir kavramdır.

Bilgisayarca düşünme sadece bilgisayarla ilgili bir beceri değil, tüm alanları ilgilendiren bir beceridir (KORKMAZ, ÇAKIR ve ÖZDEN, 2015). Çünkü asıl odak noktası düşünmektir. Bilgisayarca düşünme bir düşünme biçimidir ve insanın zihnini yoran her düşünce için kullanılabilir. Özden (2015) bilgisayarca düşünmeyi, hayat problemlerinin çözümünde bilgisayarları kullanabilmek için gerekli olan bilgi, beceri ve tutum olarak tanımlamaktadır.

Uluslar arası eğitim birliği (ISTE) 2016 yılının öğrenci standartları arasında yer alan bilgisayarca düşünme şu maddelerle detaylandırılıyor:

  • Öğrenciler, çözüm üretmek ve geliştirmek için teknolojik yöntemlerin gücünden yararlanarak sorunları anlama ve çözme stratejileri geliştirir ve kullanırlar.
  • Öğrenciler veri analizi, sanal modeller ve çözüm bulma ve keşfetmede algoritmik düşünme gibi teknoloji destekli yöntemleri kullanarak problemi formülleştirirler.
  • Öğrenciler, problem çözmeye ve karar vermeye destek olması için, veri toplar veya ilgili veri setlerini belirler, bunları analiz etmek için dijital araçları kullanır ve verileri değişik yollarla sunarlar.
  • Öğrenciler, problemleri bileşen parçalarına bölerek önemli bilgileri çıkarır ve karmaşık sistemleri anlamak veya problem çözmeyi kolaylaştırmak için tanımlayıcı modeller geliştirir.
  • Öğrenciler otomasyonun nasıl çalıştığını anlar ve otomatik çözümler üretmek ve test etmek için bir dizi adım geliştirmek için algoritmik düşünceyi kullanırlar.

Bilgisayarca düşünme, bilgisayarların insan beyninin bir uzantısıymış gibi kullanabilme yeteneğidir. Bilgisayarca düşünme ile insanların zekası ile bilgisayarların işlem yeteneklerini birleştirerek gelişen dünyada daha başarılı bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bilgisayarca düşünme yeteneği en etkili şekilde Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde kazandırılabilir. Bu derste öğrencilere programlamanın (kodlamanın) temel kavramları ve algoritma kavramı öğretilmektedir. Bilgisayarca düşünmenin temelinde de algoritma mantığı vardır. Öğrenciler aldıkları bu eğitim ile karşılaştıkları problemlere adım adım çözüm üretebilir ve bu çözümde bilgisayarların gücünden de yararlanarak hızlı ve etkili bir şekilde sonuca ulaşabilirler. Ülkemizde Bilgisayar bilimleri dersinin liselere zorunlu ders olarak eklenmeye çalışılması ve 1. sınıftan 12. sınıfa kadar kodlama eğitimi verileceği söylemleri konuya önem verildiğinin bir göstergesidir. Fakat verilen bu önemin yeteri kadar olmadığı, diğer bir çok ülkede bu eğitim zorunlu olarak verilirken bizim hala söylemlerden öteye gidememiş olmamızdan anlaşılmaktadır.

Kaynakça

Barr, D., Harrison, J. ve Conery, L. (2011). Computational thinking: A digital age skill for everyone. Learning & Leading with Technology, 38(6), 20–23.

ISTE. (2016). ISTE | Standards For Students. ISTE Standards For Students. 16 Haziran 2017 tarihinde http://www.iste.org/standards/standards/for-students#startstandards adresinden erişildi.

KORKMAZ, Ö., ÇAKIR, R. ve ÖZDEN, M. Y. (2015). Bilgisayarca Düşünme Beceri Düzeyleri Ölçeğinin (BDBD) Ortaokul Düzeyine Uyarlanması. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(2), 143–162.

Ozden, M. Y. (2015, Haziran). Computational Thinking = Bilgisayarca Düşünme becerileri? M. Yaşar Özden – Blog. http://myozden.blogspot.com.tr/2015/06/computational-thinking-bilgisayarca.html adresinden erişildi.

“Bilgisayarca Düşünme Nedir ?” hakkında 1 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.