İçeriğe geç

DPI, Çözünürlük, Basım ve Web Görselleri Farkını Anlamak

DPI ve Çözünürlük farkını neden anlamalıyız ?

Eğer kaliteli baskılar yapmanız gerekiyorsa yada optimize edilmiş web görselleri oluşturma görevi size verildiyse, bazı temel bilgileri bilmek size hem zaman kazandıracaktır hem de daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Öte yandan, basılı materyal hazırlatmak ya da bir web sayfası tasarlamak için birilerini işe alacağınızda sizin alamadığınız gereksinimleri olacaktır ve bu gereksinimleri açıklayacak birilerini bulmak hiç de kolay değildir.

Bilmeniz gerekenler hakkında basit bilgileri öğrenmek için okumaya devam edin.

Başlangıçta mümkün olduğunca yüksek kaliteli yani yüksek çözünürlüklü ve büyük boyutlu (genişlik yükseklik) görseller kullanmanız oldukça önemli. Kaynak görselin büyük olması daha iyidir, çünkü daha düşük boyutlara kalite kaybı yaşamadan geçebilirsiniz.

Ücretsiz ve ücretli resimler için birkaç çevrimiçi kaynak kullanıyorum ve birçok fotoğrafımı çekiyorum.

Tanımlamalar

DPI: İnç başına nokta (Dots per inch). Basılan her bir inç içerisinde bulunan nokta sayısı. Daha fazla nokta daha yüksek kaliteli baskı (daha fazla keskinlik ve detay) oluşturur.

PPI: İnç başına piksel (Pixels per inch). Genellikle ekranların (monitör, telefn ekranı… ) piksel yoğunluğunu belirtmek için kullanılır. Ayrıca dijital resimlerin piksel yoğunluğunu belirtmek için de kullanılabilir.

Çözünürlük: Çözünürlük görüntünün piksel ölçülerini belirtir, genellikle genişlik x yükseklik şeklinde ifade edilir. Örneğin 1920 x 1080 çözünürlüklü bir monitör yatayda 1920 dikeyde 1080 pikselden oluşmuştur.

Yüksek çözünürlük daha fazla detay demektir. Yüksek DPI yüksek çözünürlük demektir. Çözünürlük boyut (size) değildir, ancak genellikle bununla karıştırılır, çünkü daha yüksek çözünürlüklü görüntüler genellikle daha büyüktür, ancak durum böyle olmak zorunda değildir.

Baskı: Baskı için 300 dpi standartır, bazen 150 dpi kabul edilebilir ama daha düşük olmamalı. Bazı durumlarda daha yüksek değerler seçilebilir.

Web / Dijital: DPI dijital görseller için kullanılmaz o baskı ölçüsüdür. 72 dpi’ın web için ideal olduğuna inanılıyordu. Mevzu bahis dijital görseller ise önemli olan gerçek çözünürlüktür. Görselin nasıl basılacağı başka bir konu.

Eğer baskı için bir göresl oluşturuyorsanız ve görsel çok küçükse görselin yüksek çözünürlüklü olma ihtimali yoktur. Görsel bilgisayarınızda çok büyük görülebilir ama yinde oldukça küçüktür. Bu kafa karışıklığına ek olarak, bilgisayarınızın ekran çözünürlüğü görselin ne kadar büyük gözüktüğün üzerinde etkilidir.

1024 x 768 px çözünürlüğünde bir monitörde 1024px genişliğinde ve 800px yüksekliğinde bir görsel tam ekran gözükecektir. Monitör 1920 x 1080 px olursa görsel ekranın sadece bir kısmını kaplayacaktır. Uzun lafın kısası, görüntü aynı boyutta olsa bile o ekranda çok daha küçük görünecek çünkü ekran daha yüksek çözünürlüğe sahip.

İşte size farkı göstermek için birkaç hızlı örnek, monitör çözünürlüğünüz ne olursa olsun, hepsi göreceli!

Aşağıdaki ilk örnek çok daha fazla detaya sahip. İkinci örnek 72 dpi fakat birinci örnek ile aynı boyuta getirildiğinde fark açıkca görülebiliyor. 300dpi çözünürlükten 72 dpi çözünürlüğe geçirildiğinde görsel boyutunun 1/4 oranında küçültilmesi gerekir. Fakat aynı boyutlarda bırakıldığında fark açıkca görülür.

Umarım bu, DPI, PPI ve çözünürlük arasındaki farklar hakkında biraz daha net olmanıza ve neden baskı ve web için farklı gereksinimler olduğunu anlamanıza yardımcı olmuştur. Ayrıca, daha yüksek megapiksellere sahip bir dijital fotoğraf makinesinin daha düşük (lensler ve diğer faktörler eşit) olanlardan daha iyi fotoğraflar çekmesinin nedeni de budur, çünkü daha fazla ayrıntı yakalamak için daha fazla çözünürlük sağlar.

Monitörler hakkında bir diğer önemli not, 72dpi web için standart olsa da, monitörlerin monitörün nasıl ayarlandığına ve monitörün ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak biraz farklı çözünürlükleri vardır. Örneğin, 1024 × 768 olarak ayarlanmış bir 19 ” monitör 70ppi gösterecektir. Buna karşılık, 1280×1024 olarak ayarlanmış bir 19″ monitör 87ppx çözünürlüğe sahip olacak, bu da ekrana daha fazla sığacağınız ve daha fazla ayrıntı elde edeceğiniz anlamına geliyor, ancak her şey daha küçük görünecektir.

Daha yüksek çözünürlüğe (daha fazla dpı) sahip görüntü dosyaları, daha fazla veri içerdiğinden daha büyük bir dosya boyutuna sahip olacaktır. Yapabileceğiniz en büyük görüntülerle başlayın, ancak görüntüleri çevrimiçi olarak yayınlarken 72dpi olarak ayarlanmalıdır, bu size bir ton bant genişliği kazandıracak ve daha hızlı yüklenecektir. Evet, orijinalinden daha küçük olacaklar, ancak çoğu durumda monitör çözünürlüğü (PPI) boyutları nedeniyle bol miktarda büyük olmalıdır.

Son bir şey, “görüntü boyutu” ile “dosya boyutu ” karıştırmayın.”Görüntü boyutu, görüntünün boyutlarını belirtirken, dosya boyutu, görüntünün bir sabit diskte (kilobayt veya megabayt) ne kadar yer kapladığıdır.

Bu yazı Scott Ellis tarafında 1 Şubat 2013 de yazılan “UNDERSTANDING DPI, RESOLUTION AND PRINT VS. WEB IMAGES” başlıklı yazının çevirisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.