İçeriğe geç

Nedir Bu Kodlama Dersi ?

“Kodlama dersi geliyor”, “Çocuklar artık kodlama öğrenecek”, “Kodlama ile daha başarılı nesiller” vb. cümleleri son zamanlarda sıkça duymaya başladık. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK ve Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’ nın yaptığı açıklamalar Kodlama dersinin yakın zamanda ilköğretim müfredatına ve ortaöğretim dersleri arasına ekleneceği anlaşılıyor. Umarım kısa zamanda çalışmalar tamamlanır ve bu ders öğrencilerde buluşur.

Peki Nedir Bu Kodlama Dersi ?

Kodlama dersi hakkında son zamanda aldığım duyumlara göre bazı öğretmenler, hatta okul yöneticileri Kodlama dersinin sınavlarda kullanılan optik formların doğru kodlamasının öğretileceği ders olarak düşünmüşler. Bu oldukça komik bir düşünce, her ne kadar bu düşünceye sahip olan kişilerin düşüncelerinde ciddi oldukları söylense de ben öyle olmadığını düşünüyor ve umuyorum. Eğer durum gerçekten böyleyse Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin ne kadar önemli olduğu açıkça ortada.

Kodlama dersi aynı zamanda programlama ve yazılım dersi olarak da isimlendirilebilir. Kodlama dersi ile öğrencilere bilgisayar yazılımı geliştirmenin (programlamanın) temelleri öğretilmek amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu programlama eğitiminin öğrencilere yansıtıcılık, yaratıcılık, kural öğrenme ve kurallara uyma, problem çözme ve analitik düşünme, uzamsal düşünme becerileri gibi beceriler kazandırmaktadır (AKPINAR & ALTUN, 2014). Bu açıdan bakıldığında ilkokullarda verilecek olan kodlama dersinde amaç herkesi yazılımcı olarak yetiştirmek değil yukarıda sayılan bu nitelikleri kazanmasını sağlamaktır.

Günümüzde okur yazarlık tanımlarının içerisine bir de bilgisayar okur yazarlığı tanımı girmiştir. Bilgisayar okur yazarlığı en basit haliyle bilgisayarı kullanma yeteneği olarak tanımlansa da bilgisayar okuryazarı olan bir bireyin, çeşitli sorunların çözümünde, iletişim kurmada, bilgi edinmede bilgisayar kullanması ve bilgisayarın çalışma mantığı, bilgisayarda kullandığı programların nasıl geliştirildiği ve çalıştığı hakkında bilgi sahibi olması beklenmektedir (Akgül, Küpeli, & Kır, 2015).

Peki Küçük Yaştaki öğrencilere Karmaşık Programlama Dilleri Nasıl Öğretilecek

Küçük yaştaki öğrencilere direk gelişmiş programlama dilleri öğretilmeyecek bunun yerine yukarıda bahsedilen nitelikleri kazandırma üzerine yoğunlaşmış eğitimler verilecektir. İlkokul seviyesindeki öğrencilere bahsedilen bu nitelikler kazandırılmaya çalışılırken yaşlarına uygun olacak şekilde hazırlanmış uygulamalar ve oyunlar kullanılmaktadır. Scratch, BlocklyAndroid App Inventor vb. uygulamalar kullanılarak öğrencileri doğrudan karmaşık kod yazma eylemine sokmadan sürekle bırak işlemi ile gerekli program parçacıklarını uygun yerlere getirip birleştirmeleriyle programlarını oluşturmaları sağlanmaktadır.

Bu uygulamalara ek olarak öğrencilerin programlama temellerini öğrenmesi için geliştirilen Code Monkey, Code Combat ve Code.org adresinde bulunan bir çok oyun gibi oyunlar hazırlanmıştır.

Bu uygulamalar ve oyunlar sayesinde çocuklar yazılım bilgisinin temellerini, algoritmik düşünme yeteneğini, ve problem çözme yeteneği gibi bir çok kazanımı elde edecektir. Ayrıca çocuklar için hazırlanan robot geliştirme setleri ile çocuklar gelecek için hazırlanırken kendi robotları ile oynama fırsatı yakalıyorlar.

Çocuklar için Robotik dersleri
kaynak:http://www.urotam.com/

Avrupa ülkelerinde yıllardır önemi vurgulanan ve zorunlu olarak ilkokullarda öğretilen yazılım bilgisinin ne kadar önemli olduğunu artık Türkiye’de de anlaşılmış durumda. Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı yazılım bilgisinin ilköğretimde seçmeli liselerde ise zorunlu olması için çalışmalarını sürdürmekte. Yazılım dersi ilköğretimde seçmeli olacağı için velilere önemli bir görev düşmektedir. Ben çocuğumun yazılımcı olmasını, bilgisayar başında sürekli vakit geçirmesini istemiyorum şeklindeki düşüncelerle yazılım dersini seçmemek yanlış bir davranış olacaktır. Yukarıda da anlatıldığı gibi yazılım dersi yazılımcı yetiştirmek için değil öğrencileri geleceğe uygun niteliklere sahip olarak yetiştirmek için verilmektedir. Günümüzde çocuklar doğar doğmaz teknolojiyle tanışmaktadır. Bu nedenle cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar çocukların günlük hayatta sürekli karşılaştıkları ve kullanma gereksinimi duydukları cihazlardır. Çocukları teknolojiden uzak tutmamız oldukça zor olduğu için Bilişim teknolojileri dersi ile teknolojiyi nasıl daha etkili ve bilinçli şekilde kullanmaları gerektiğini öğretmemiz gerekmektedir.

Geleceği teknolojiyi kullanan değil onu geliştiren ülkeler şekillendirecektir. Geleceğimizi kurtarmak ve dünyaya yön veren ülkeler arasında yer almak için Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine hak ettiği önemi vermeliyiz.

 

Kaynakça

Akgül, F., Küpeli, E., & Kır, İ. (2015). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR OKUR-YAZARLIK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ: KAHRAMANMARAŞ İLİ ÖRNEĞİ. Electronic Journal Of Social Sciences, 14(55), 207-219.

Akpınar, Y., & Altun, A. (2014). Bilgi toplumu okullarında programlama eğitimi gereksinimi. İlköğretim Online, 13(1), 1 – 4.

“Nedir Bu Kodlama Dersi ?” hakkında 4 yorum

  1. Geri bildirim: Nedir Bu Kodlama Dersi ? – Robo İZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.