Telefonunuzu öldürmeyi bırakın! Hızlandırıcı ve otomatik uygulama kapatan uygulamalar ile ilgili oldukça fazla yanlış bilgi mevcut. İlk bakışta inanılmaz derecede faydalı gözüken bu uygulamalar daha detaylı bakıldığında telefona zarar verdiği görülüyor.
Kısaca baktığımızda, bu tür uygulamaları kullanmayı bırakmak daha doğru olacaktır. Eski android sürümlerinde bu tip uygulamalar fayda sağlayabiliyordu fakat artık Android uygulamaları ve RAM yönetimini doğru bir şekilde yönetmek için yeterince gelişti.
Android RAM ve Uygulamaları Nasıl Yönetir
Android in RAM i nasıl yönettiğini anlıyabilmek için ilk olarak RAM in ne olduğunu bilmek gerekir.
RAM için geniş ve teknik bir tanım yapılabilir fakat şimdilik, RAM (Random Access Memory) Rastgele Erişim Belleği olarak isimlendirildiğini ve son derece hızlı çalışan bir tür depolama birimi olduğunu bilmemiz yeterli olur. RAM içerisindeki bilgiler cihaz kapatıldığında silinir. Bu yüzden RAM geçici bilgileri tutmak ve hızlı bir şekilde bu bilgilere ulaşmak için kullanılır.
Bilgisayarlar için düşündüğümüzde, bir programı çalıştırmak için işletim sistemi RAM üzerinde yeterli alanın olmasını bekler, eğer yeterli alan var ise uygulama bu alanda çalıştırılır. Eğer yeterli alan yok ise işletim sistemi Hard Disk üzerinde sanal bir RAM oluşturur ve uygulamayı burada çalıştırır. Fakat bu oldukça yavaş bir yöntemdir.
Android için durum bu şekilde değildir.
Android işletim sistemi RAM i en yoğun ve en etkili şekilde kullanmak için yerel RAM yönetim sistemine sahiptir. Bu sistem en iyi performans için uygulamaları sürekli olarak RAM üzerinde aktif tutmaya çalışır. Çünkü RAM oldukça hızlıdır. Mobil cihazlarda uygulamaların hızlı çalışması iyi bir kullanım deneyimi için oldukça önemlidir ve RAM bu iş için en iyi donanımdır.
RAM Hızlandırıcı ve Uygulama Kapatıcı Uygulamaların Zararı
Telefonu hızlandırdığını ve batarya ömrünü arttırdığını söyleyen uygulamalar doğal ve işe yarıyor gibi gözükebilir. Fakat öyle değille bu uygulamalar telefonunuza zarar veriyor.
Windows işletim sisteminin uzmanları RAM kazanmak için uygulamaları kaptamanızı ve daha iyi performans için disk birleştirme işlemini yapmanızı söyleyebilirler. Bu Windows ve geleneksel hard diskler için faydalı olur fakat Android için zararlı bir işlemdir.
Android dosya depolamak için SD kartları kullanır. Telefonda bulunan dahili depolama alanı tıpkı telefonlarımızda ek depolama alanı oluşturmak için kullandığımız hafıza kartlar (SD kartlar) gibidir. SD kartlar SSD gibi katı belleklerdir. Bu tip bellekler disk birşeltirme işlemine gerek duymazlar. SD kartların belirli bir kullanım ömrü vardır ve bu kartlar üzerinde yapılan her kayıt SD kartı son gününe biraz daha yaklaştırır. Disk birşeştirme gibi işlemler bu kartların ömrünü azaltacaktır.
Aynı zamanda bir uygulamayı RAM üzerinden sildiğinizde Android bu uygulamayı yeniden SD karttan okuyup RAM e aktaracaktır. Android bu sayede uygulamaları kullanıma hazır hale getiriş oluyor. Sürekli uygulamaları RAM den silmek sürekli hafızadan okunup RAM e aktarılmasına neden olur. Bu da hem SD kartın hemde bayaryanın ömrünün azalmasına neden olur. Ayrıca bu uygulamalar cihazınızdaki uygulamaları sürekli takip ettikleri için sürekli RAM ve işlemci gücünü kullanırlar, bu da bataryanızı daha çabuk bitmesine neden olur.
Android telefonlarımızın Performansını ve Batarya ömrünü nasıl arttırırız
Eğer performans arttırıcı uygulamalar kullanıyorsanız muhtemelen talafonunuzun performansından memnun değilsinizdir. Bu tip uygulamaları kullanmak yerine telefonunuzun batarya ömrünü ve performansını arttırmak için şunları deneyebilirsiniz.
Kullanılmayan uygulamaları kaldırmak: Uzun süredir kullanmadığınız ve size çok lazım olmayan uygulamaları cihazınızdan silerek yada silinmeyen uygulamaları devre dışı bırakarak batarya ömrü ve performans kazanabilirsiniz.
Daha hafif uygulamalar kullanmak: Kullandığınız uygulamaların daha az kaynak tüketen ve gereksiz özelliklerden arındırılmış versiyonlarını kullanarak performans ve batarya ömrü kazanabilirsiniz. Örnek olarak Facebook Litle , Ezan Vakti/Namaz Saati Lite
Kullanmadığınız özellikleri kapatmak: Telefonlarımızda gerektiği zaman kullanmamız için bir çok özellik bulunmakta. bu özellikleri kullanmak telefonun ve bataryanızın performansını azaltacaktır. Bu nedenle ihtiyacınız olmadığında bu özellikleri kapalı tutmalısınız. GPS, NFC, Bluetooth, Wifi, Mobil veri, Ekran döndürme vb. özelliklerin kullanmadığınızda kapalı olduğundan emin olun.
Kaynak: Why RAM Boosters And Task Killers Are Bad For Your Android