Rainloop PHP ile kodlanmış, kurulumu ve kullanımı basit web-tabanlı e-posta istemcisidir. Yani Rainloop Google Inbox ve gmail siteleri ile aynı işlevi görür. Bu uygulamalar ile google sunucularında bulunan e-posta hesaplarınızın yönetimini yapılıyor. Rainloop ile de kendi sunucularınızdaki e-posta hesapları kolaylıkla yönetebilir.
Kurulum
Rainloop ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir yazılımdır. Rainloop Downloand sayfasında topluluk sürümü yada standart sürümden istediğinizi seçip indiriyoruz. Ben topluluk sürümünü tercih ettim. İndirme işlemimizi bitirdikten sonra zip dosyasını sunucumuzun web ana dizinine çıkartıyoruz. Bunun için zip dosyasının bulunduğu dizinde aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz.
mkdir /var/www/rainloop unzip rainloop-latest.zip -d /var/www/rainloop
Dosyaları çıkarttıktan sonra güvenlik için dosya izinlerini düzenleyelim. Bunun için:
cd /var/www/rainloop find . -type d -exec chmod 755 {} \; find . -type f -exec chmod 644 {} \; chown -R www-data:www-data .
Dosyaları çıkartıp izinlerini ayarladıktan sonra “mail.domain.com” adresi ile rainloop a bağlanabilmek için apache2 yapılandırmasını yapalım. ilk önce sitelerimizin yapılandırma dosyalarının bulunduğu /etc/apache2/sites-available dizinine gidelim:
cd /etc/apache2/sites-available
daha sonra rainloop yapılandırma dosyamızı oluşturalım. Bu işlem için aşağıdaki kodu çalıştırarak nano uygulaması ile yapılandırma dosyasını oluşturalım ve hemen altındaki şekilde içeriğini düzenleyelim.
sudo nano rainloop.conf
Yapılandırma dosyamızı kaydettikten sonra apache2 nin bu dosyası işleme alması için aşağıdaki kodları giriyoruz.
sudo a2ensite rainloop.conf sudo service apache2 reload
Kullandığınız domainlerin DNS ayarlarını yaptıktan sonra mail.domain.com şeklinde rainloop a ulaşabilirsiniz.
Rainloop Yapılandırması
Rainloop genel ayarlarını yapmak için mail.domain.com/?admin adresini kullanarak admin paneline giriyoruz. İlk girişte kullanıcı adı “admin” şifre “12345” giriş bilgileri ile giriş yapıyoruz. Panele girdikten sonra sol menüde bulunan domains bağlantısına tıklıyoruz. Bu sayfada rainloop kullanacağınız domain adreslerini tanımlıyoruz. Add Domain butonuna tıklayarak e-posta sunucu bağlantısını sağlamak için gerekli bağlantı ayarlarını yapıyoruz. Daha ince yayınladığım mail server kurulum yazısında anlatılan şekilde kurulmuş bir e-posta sunucunuz var ise domain ayarları aşağıdaki gibi olacaktır.
Test butonuna tıklayarak bağlantınızı test edebilirsiniz. Eğer doğru bir yapılandırma oluşturduysanız bağlantı başlıkları yeşil olacaktır. Ayarları kaydedip kapatabiliriz. Artık mail.domian.com adresi ile maillerinizi kontrol edebilir ve yeni mailler gönderebilirsiniz.
Ekran Görüntüleri