İçeriğe geç

FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi #FatihETZ15

Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü (5 Aralık) Ankara’ da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Eğitimde FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi düzenlendi. Bir bilişimci olarak ülkemizdeki eğitim teknolojilerine yön vereceğini düşündüğüm bu etkinliğe katılmam gerektiğini düşündüm. Bu yıl ilk defa düzenlenen bu etkinlik sayesinde eğitim teknolojileri alanında uzmanlar, akademisyenler, öğretnenler ve öğrenciler bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulundular. Ayrıca katılımcılar eğitim teknolojileri alanında hizmet veren şirketlerin açtığı standlar sayesinde bu alandaki son ürünleri inceleme fırsatı buldular. Ülkemiz eğitimi için oldukça önemli ve etkili olan bu etkinliğin bundan sonra her yıl düzenlenmesi gerektiği vurgusu ile birlikte Milli Eğitim bakanlığı bun etkinliğin her yıl düzenleneceğini belirtti. Bu yıl zirvede konuşulan konu başlıklarını aşağıdaki görselde görebilirsiniz.

FATİHETZ konularZirve Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Dinçer ATEŞ’ in konuşması ile başladı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI açılış konuşmasını yaptı. Milli eğitim bakanından sonra Google Eğitim Direktörü, Khan Akademi Türkiye Direktörü, Intel Global Eğitim Uzmanı konuşmalarını yaptı. Açılış konuşmalarından sonra öğle arasına kadar Eğitim Teknolojileri paneli düzenlendi. Açılış konuşmaları sırasında F klavyenin Türkçe diline uygunluğu ve ne kadar hızlı yazılabileceğini göstermek için F klavye şampiyonları Bakan Nabi Avcı’nın konuşmasını anlık olarak ekrana yansıttılar. İngilizce yapılan konuşmalar da anlık ceviri ekipleri desteğiyle F klavye ile ekrana yansıtıldı.

F klavye ile daha fazla bilgi almak için Okullarda neden F klavye kullandırılıyor ? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Yapılan açılış konuşmalarında ve eğitim teknolojileri panelinde aldığım notlar ve hatırladıklarım kadarıyla gündeme gelen konular: Teknolojinin gelişimi hayatımızın her alanında olduğu gibi eğitim alanını da etkilediği. Artık bilgiye ulaşmanın eskisi kadar zor olmadığı İnternet sayesinde birçok alanda istenilen bilgiye ulaşılabildiği. Günümüzde çocukların İnterneti ve bilgisayarı velilerden daha fazla ve daha iyi kullanarak bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabildiği. FATİH projesi bilgiye bu kadar hızlı ulaşılabilinen günümüzde okulların günümüz ihtiyaçlarına ayak uydurabilmesi için atılan bir adım olarak hayata geçirildiği. EBA ile öğrencilere kaliteli içerikler sunmanın hedeflendiği. EBA içeriğine eklenen Öğretim Yönetim Sistemi ile öğretmenlere öğrencilerin takibi, eksik noktalarının belirlenmesi ve online ve sosyal bir öğrenme ortamı oluşturma imkanlarının sağlandığı şeklindeydi.

Panelde Dinçer ATEŞ yaptığı konuşma ile FATİH projesinin kamuoyunda tablet projesi olarak görülmesinin üzücü bir durum olduğundan bahsetti. Bu algıyı değiştirmek için projenin tablet dağıtımı ayağına biraz ara verildiği belirtildi. FATİH projesi isminden de anlaşıldığı gibi fırsat eşitliği sağlamayı ve eğitimde teknoloji kullanımını arttırmayı amaçlamış bir proje olduğu vurgulandı.

Panelin bir diğer konuşmacısı olan TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat SATOĞLU Fatih Projesi ve Pardus Projesinin ortak yürütülerek akıllı tahtalarda yerli işletim sistemi ve yazılımlarının kullanılmasının önemini anlatarak PARDUS için geliştirilen etkileşimli tahta arayüzünün özelliklerinden bahsetti.

Yapılan konuşmalardan benim aklımda kalan ve Bilşim teknolojileri dersini ve öğretmenlerini ilgilendiren konu öğrencilerin artık bilgisayarı biliyor olması konusuydu. Konuşmacılar artık çocuklarının bir çoğunun bilgisayarı bildiğini, bilgisayar hakkında bir çok bilgiye sahip olduğunu ve İnternet erişimi sayesinde bilmedikleri bir konuyu kolaylıkla araştırabildikleri vurgulandı. Bu nedenle Bilişim teknolojileri dersinin artık yeterli olmadığından ve müfredatının eskidiğinden bahsedildi ve Bilişim Teknolojileri dersinin müfredatının güncellenmesi gerektiği vurgulandı.

Bu söylemler sonrası benim yaptığım yorum; ismi Bilişim Teknolojileri ve Yazılım olarak düzenlenen dersimizin gelecek yıllarda %70 – %80 oranında yazılıma ağırlık verileceği ve bu şekilde de okullarda verilmesi planlanan yazılım (kodlama) dersinin de verilmeye başlanmış olarak kabul edileceği şeklinde. Yani sosyal medya etkinliklerinde sıkça dile getirilen kodlama dersinin ayrı bir ders olarak koymak yerine bilişim teknolojileri dersi içerisinde ağırlık verilerek ekleneceğini düşünüyorum.

Zirvede 12 konu başlığı ve oturum olmasına rağmen süre sınırlamasından dolayı sadece iki oturuma katılma imkanı vardı. Ben bu oturumlardan Kodlama ve Kodlama Eğitimi başlıklı oturuma katıldım. Bu oturumun planlanan dan uzun sürmesi (40 dk kadar sonraki oturuma sarktı) ve günün yoğunluğu yüzünden başka bir oturuma katılamadım.

Kodlama Eğitimi Oturumu

Oturumu Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. Altay GÜVENİR yönetti ve ilk konuşmayı kendisi yaptı. Konuşmasında Kodlama eğitiminin kesinlikle ilk öğretim ve orta öğretim seviyelerinde verilmesi gerektiğini vurguladı. Programlama dersinin asıl amacının öğrencileri birer yazılım uzmanı yapmak değil onlara algoritmik düşünme yeteneğinin kazandırılması olduğunu belirtti. Buna örnek olarak Resim, müzik gibi dersleri öğrencilere vererek onların ressam yada müzisyen olması amaçlanmıyorsa kodlama dersinde de yazılım uzmanı olmalarının amaçlanmadığı vurgulandı.

Kodlama eğitimi ilk ve orta öğretim seviyelerinde farklı şekillerde anlatılmaktadır. İlk öğretim seviyesinde anlatılacak kodlama eğitimi tamamen algoritmik düşünme yeteneğine odaklanarak yapılmakta. Öğrenciler ilk öğretim seviyesinde metinsel olarak kod yazmak yerine kod bloklarını karşılayan görsel ögeleri kullanmaktadır. Bu görsel ögelerin yanı sıra görsel bloklarla oluşturulan kodun metinsel halide öğrencilere gösterilerek iler ki seviyelerde öğrenecekleri programlama dillerine aşinalık oluşturulmaktadır.

Orta öğretim seviyesinde öğrenciler artık bir programlama dili ile kendi kodlarını yazmaya başlıyorlar. Bu seviyede ön plana çıkan detay programlamaya ilk defa başlayan öğrencilerin hangi programlama dili ile başlaması gerektiğidir. Günümüzdeki programlama dilleri basitlik, okunabilirlik, yazılabilirlik, standartlık, kaynak çokluğu ve maliyet niteliklerine göre incelendiğinde en uygun dil Python ikinci olarak ise Matlab gelmektedir.

Kodlama oturumunda önemli gördüğüm bir diğer olay Milli Eğitim Bakanının oturuma katılması oldu. O saatte verilen diğer oturumlara katılmak yerine kodlama eğitimi oturumuna katılması konuya verdiği önemin bir göstergesi olarak görülebilir.

Diğer konuşmacılar küçük yaştaki öğrencilerle yaptıkları kodlama eğitimlerinin detayları ve bilişim okuryazarlığı üzerine yapılan uluslar arası çalışmalarda Türkiye’nin ne durumda olduğu konularından bahsetti. Tanıtımı yapılan etkinlikler sonrasında oluşturulan ders planlarının milli eğitim bakanlığı ile paylaşılabileceği ve 5-9 yaş arası kodlama dersi planının hazır olduğu belirtildi.

Bu planla ulaşmak isteyenler kodlamasaati.org adresini inceleyebilirler.

Oturum sonrasında Bakan Nabi Avcı yapıtığı konuşmada daha önce yaptıkları hataları tekrar yapmak istemediklerini ve yaptıkları işlemleri sağlam zemine oturtmadan yapmak istemediklerini belirtti. Yani . Kodlama eğitimi ve daha fazla Bilişim Teknolojileri öğretmeni atma kararları alınacak fakat bu hemen olmayacak (2-3 yıl)

Konuşma sonrası Bakan Nabi AVCI’ ya soru sorma imkanım oldu. Sorum şu şekildeydi (yaklaşık olarak): Yapılan konuşmalarda kodlama eğitimi için bilişim teknolojileri öğretmenlerinin diğer branş öğretmenleri ile ortak çalışması gerektiği vurgulandı. Bu yüzden her okulda bilişim teknolojilerin konusunda diğer branşlara yardımcı olacak rehberlik edecek Bilişim teknolojileri rehber öğretmeni ataması yapması planlıyor musunuz. Aldığım cevap ise: “Bilişim rehberi olarak ayrı bir kadro düşünmüyoruz okullarda bulunan bilişim teknolojileri öğretmenlerine eğitim vereceğiz ve onlarda diğer branş öğretmenlerine eğitim verecekler” şeklindeydi.

Etkinlikten sonra mebpersonel.com sitesinde yapılan bu haber bakanın bu cevabını destekler nitelikte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.