Son zamanlarda herkes çocukların yetişkinlere oranla daha fazla bilgisayar ve İnternet kullandığından bahsetmekte. Bundan 10 – 15 yıl öncesinde çocukların bırakın İnterneti bilgisayar görmesi bile zordu. Sadece zengin ailelerde ve işi bilgisayar olan ailelerin çocukları bilgisayarla buluşabiliyordu. İnterneti ise sadece yetişkinler iş yerlerinde kullanabiliyordu. Fakat günümüzde doğan çocuklar daha yürümeyi öğrenmeden bilgisayar ve mobil cihazlarla tanışıyorlar. Bu erken tanışma ve çocuklardaki merak ve öğrenme duygusunun oldukça yüksek olması neticesinde ilk okul dönemlerinde bilgisayar konusunda bir çok yetişkinden daha fazla bilgiye sahip olmuş oluyorlar. Çocuklarının neredeyse gerçek ortamlardan çok bilgisayar ve İnternet ortamında bu denli vakit harcadığını gören velilerin aklına ilk gelen konulardan biri, çocuğumu İnternetin zararlı etkilerinden nasıl koruyabilirim, oluyor. Bu konu velilerin gündeminde olduğu gibi devletin ve öğretmenlerin de gündeminde bulunuyor. Bu yüzden bu konuda bir çok çalışma yapılıyor. Okullarda verilen bilişim teknolojileri ve medya okur yazarlığı derslerine ve öğretmenlerine önemli görev düşüyor.
İnternet okur yazarlığını geliştirmek çocukları ve çocukların çevresindeki insanları İnternet kullanımı konusunda bilinçlendirmek amaçlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Google ve İnternet Geliştirme Kurulu ortaklığı ile geliştirilen Keşf@ Bilinçli İnternet Hareketi Projesi başlatıldı. Bu proje ile öğrencilere İnternet ile ilgili temel kavramlar, İnternet ortamında bilgiye nasıl daha etkin bir şekilde erişebilecekleri, çevrim içiyken nasıl daha güvenli ve etik davranışlar geliştirecekleri konusunda farkındalık kazandırılması amaçlanmıştır. Proje ile 6. sınıf Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım dersine uygun içerikler(afiş, sunum, video vb.) hazırlanmıştır.
Projenin Kapsamı
- İnternet teknolojisi ile ilgili temel kavram ve terimler
- İnternetin günlük hayattaki yeri ve kullanımı
- İnternet ortamında bilgiye hızlı ve etkin ulaşma yöntemleri
- Güvenilir web kaynağı kriterleri
- Dijital yurttaşlık kuralları
- Dijital ayak izi ve çevrim içi itibar yönetimi
- Güçlü parola üretme yöntemleri
- Çevrim içi karşılaşabileceğimiz siber tuzaklardan korunma
Projede İnternet okur yazarlığını geliştirmek için işlenecek konular 7 bölüme ayrılmış:
Proje hakkında daha fazla bilgi almak ve içeriklerin incelemek için Keşf@ projesi sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Youtube kanalını ziyaret ederek keşf@ videolarını izleyebilirsiniz.