Ülkemizde bilişim sektöründe önemli sorunlardan biri de korsan yazılım kullanılması. Türkiye’de Windows’u orijinal kullananlar sadece bilgisayarlarını yeni alanlar onlar da format atana kadar.Parasını verip virüs programı kullananların sayısı korsan kullananların yanında yok denecek kadar azdır diye düşünüyorum.Korsan müzik ve film de ülkemizde oldukça yaygın. Bunları söyledikten sonra sen sanki hiç kullanmadın kullanmıyor musun diyeceksiniz. Bende kullandım ama yazılımla uğraşmaya başlayınca yazılım oluşturmak için harcanan çabanın ne kadar çok olduğunu anladım ve korsan kullanmamaya özen gösterdim. Özgür yazılımlarla tanışınca korsan yazılımdan iyice uzaklaştım.
Peki bu durum hep böyle mi gidecek böyle mi olmalı ? Bu konuda biz Bilişim Teknolojileri öğretmenlerine büyük sorumluluk düşüyor.Önce kendimizden başlayarak korsana karşı önlemleri almamız ve bu şekilde öğrencilerimize doğru olanı anlatmamız gerekiyor.
Öncelikle öğrencilere yazılım geliştirmenin ne kadar emek gerektiğini anlatmak ve harcanan emeğin karşılığını vermemiz gerektiğini anlatmamız gerekiyor.
Öğrencilere satın alamayacakları uygulamaları anlatarak onları korsana yönlendirmek yerine ücretsiz olan alternatiflerini bulup onları anlatmamız daha doğru olur. Mesela Microsoft Office yerine Libre Office ya da Open Office anlatabiliriz.
Bu konuda yapılan önemli yanlışlardan biri de öğretmenlerin öğrencilerine korsan yazılımın temin etmesi.Öğretmeninden korsan program alan bir öğrenci bu konuya nasıl özen göstersin.
Özgür Yazılım Kullanımı
Özgür yazılım basit bir tanımla kodları açık bir şekilde paylaşılan isteyen yazılımcının kendi istekleri doğrultusunda programı geliştirip değiştirebileceği ve ücretsiz olarak kullanıma sunulan programlardır. Özgür yazılımlar kapalı kodlu programlara göre daha güvenlidir.Bu konu ile ilgili daha fazla bilgiyi açık kaynak felsefesini araştırarak edinebilirsiniz.
Korsan kullanmamak için kullanabileceğimiz alternatifleri şöyle sıralayabiliriz:
- Windows işletim sistemi yerine linux dağıtımları(Pardus,Ubuntu,Debain,Pisi Linux…)
- Microsoft Office yerine Libre Office,Open Office
- 3DSMax yerine Blender 3D
- Photoshop yerine GIMP
- Adobe Illustrator yerine Inkscape
- Microsoft Visual C++ yerine MinGW
- InDesign yerine Scribus
- Windows Media Player, PowerDVD yerine VideoLAN Client (VLC)
- BitTorrent yerine Tribler
Linux kullanmak istiyorum ama malum henüz mesleğe başlamadığım için lisanslı yazılımlara verecek para yok. Linux da korsan yazılım kullanmanın bir yolu var mı ? Bu konuda bir şey biliyor musunuz ?
Korsan yazılım kullanılmaması konusundaki bir yazı altına nasıl korsan yazılım kullanılacağını sormak abes bir durum. Bu zamana kadar linux üzerinde hiç korsan yazılım kullanmadım.