İçeriğe geç

Laravel – Laravel Kurulumu

Laravel son zamanlarda adını sıkca duyurmayı başaran ve hızlı  yükselişi ile dikkat çeken bir framework.Bu hızlı  yükselişi benim de dikkatimi  çekti  ve Codeigniter framework  yerine Laravel’i incelemeye başladım.

Nedir ?

Laravel etkileyici ve zarif söz dizimine sahip bir web uygulama çatısıdır (framework’tür). Geliştiriciliğin gerçekte eğlenceli, üretken deneyimlere dayanarak yerine getirilmesi gerektiğine inanır.Laravel birçok web uygulamasında kullanılan yetkilendirme, rotalama, oturum yönetimi ve kaşeleme gibi ortak görevleri kolaylaştırarak geliştiriciliğin zorluklarını ortadan kaldırmak amacını gütmektedir.

Laravel, geliştiriciler için, uygulama işlevselliğinden ödün vermeden geliştirme aşamasını memnuniyet verici hale getirmeyi amaç edinmiştir. En iyi kodu mutlu geliştiriciler yazar. Bu hedef için Ruby on Rails, ASP.NET MVC, ve Sinatra dilleri de dahil olmak üzere, diğer çatılardaki güzel özellikler bir araya getirilmeye çalışılmıştır.

Laravel büyük ve kapsamlı uygulamalar için gereken araçları içeren erişilebilir ve aynı zamanda güçlü bir çatıdır. Mükemmel ters kontrol kapsayıcısı, etkileyici göç sistemi ve sağlam yerleşik ünite test desteği size geliştirmeyi amaçladığınız uygulama için gerekli araçları sağlayacaktır.
Kaynak:Laravel 4 Türkçe Dokümantasyon

Kurulum

Anlatım KUBUNTU 13.10 sürüme göre yapılmıştır.

Laravel kurulumu  için  ilk önce composer kurulumuna ihtiyacınız var bunun için bu linki kullanabilirsiniz. Bu  linkten indirdiğiniz composer.phar dosyasını bilgisayarınızda her yerden kullanabilmek için /usr/local/bin dizinine composer ismiyle kopyalamanız gerekiyor. Bu  işlem için composer.phar dosyasının bulunduğu dizinde konsol açarak şu komutu çalıştırın(Dolphin kullananlar F4 tuşu ile konsol açabilirler):

sudo cp composer.phar /usr/local/bin/composer

Bu işlemden sonra composer’i rahat bir şekilde kullanmak için dosya yetkilerini herkes tarafından erişilebilir olarak ayarlayalım. Bunun için konsolda:

cd /usr/local/bin/

sudo chmod 0777 composer

Komutlarını çalıştırın. Composer kurulumunu  tamamladık. Şimdi  gelelim laravel kullanarak yeni bir proje oluşturmaya.

Bundan sonraki işlemleri yapabilmek için bilgisayarınızda LAMP server kurulu olması gerekmektedir.

Laravel ile yeni bir proje oluşturmak için gerekli olan bir başka uygulamada “git” uygulaması “git” kurmak için:

sudo  apt-get install git

Komutunu  yazıyoruz. “git” kurulduktan sonra bilgisayarımızda kurulu olan apache server ın www klasörüne geliyoruz.

cd /var/www/
Eğer türkçe UBUNTU kullanıyor ve php sürümünüz güncel değilse dil sorunlarından kaynaklı hatalar yaşayabilirsiniz bunun için composer komutundan önce;

[bash]export LANG=C[/bash]

komutunu çalıştırarak sorunun çözebilirsiniz.

composer ile projemizi oluşturuyoruz:

composer create-project laravel/laravel proje-ismi --prefer-dist

Bu işlemle birlikte laravel kurulumunuz tamamlanmış demektir. Tarayıcınızdan http://localhost/proje-ismi/public adresini
açtığınızda karşınıza “You have arrived” yazısı olan bir sayfa gelir.

laravel Yukarıda gördüğünüz sayfa yerine karşınıza “Laravel requires the Mcrypt PHP extension.” uyarısı çıkıyorsa aşağıda belirttiğim adımları yapın.

PHP MCRYPT kurulumu için:

sudo apt-get instal php5-mcrypt

sonrasında php.ini dosyasını nono editörü ile açarak [mcrypt] kısmından sonra “extension=mcrypt.so” satırını ekleyin.
php.ini dosyasının yerini;

locate php.ini

komutu ile öğrenebilirsiniz.Nano editörü ile php.ini dosyasını açmak için;

sudo nano /etc/php5/apache2/php.ini

php.ini dosyasında arama yapmak için Ctrl+W tuş kombinasyonunu kullanın ve “mcrypt” kelimesini  aratın. ver [mcrypt] ifadesinden sonraki “[]” içeren başlığın üstüne “extension=mcrypt.so” ifadesini  ekleyin ve kaydedin.

Sonrasında  /etc/php5/conf.d dizininde mcrypt.ini dosyası olup olmadığına bakın eğer yoksa içeriği:

; configuration for php MCrypt module
extension=mcrypt.so

olan bir mcrypt.ini dosyasını oluşturun.
Son olarak /etc/php5/mods-available dizininde  mcrypt.ini dosyasının olup olmadığına bakın ve yoksa demin oluşturduğunuz şekilde dosyayı oluşturun.Ve aşağıdaki komut ile php mcrypt mödülünü aktif hale getirin.

sudo  php5enmod mcrypt

Bundan sonra laravel çalışır duruma gelmiş olacaktır. İşlemler biraz uzun ve karışık gelebilir ama ben kendi bilgisayarımda karşılaştığım bu sorunu bu işlemlerle çözdüm ve sizlerle paylaşıyorum.

Bir sonraki  yazımda projemize http://localhost/proje-ismi/public şeklinde ulaşmak yerine bir domain tanımlayarak nasıl ulaşacağımızdan bahsedeceğim.(Localhost projenize domain tanımlama)

Laravel ile ilgili daha fazla bilgiyi aşağıdaki bağlantılardan edinebilirsiniz.

Laravel Türkçe kaynaklar

“Laravel – Laravel Kurulumu” hakkında 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version