Merhabalar, uzun süredir bir yazı yayımlamadım. Bunun nedeni kendimi, bir yazı yazmak için konu belirlemek, bu konu üzerinde araştırma yapmak, neyi nasıl yazacağımı planlamak ve yazıyı oluşturmak gibi benim için uğraştırıcı bir süreci tamamlamak zorunda hissetmemden kaynaklanıyor. Bu yazıda bu süreci atlayıp detay araştırma yapmadan kısa bir araştırma sonucu elde ettiğim bilgileri aklıma ilk geldiği gibi yazacağım. Belki bundan sonra bu şekilde devam ederim.
Bu yazımın konusu yeni keşfettiğim bir sistem. Linux kullanıcıları her dağıtımın kendisine ait bir uygulama deposunun olduğunu ve uygulamaların bir çoğunun bu depo aracılığı ile kurulup güncellendiğini bilir. Çoğu zaman kullandığınız programın yeni versiyonunun kullandığınız dağıtımın deposuna girmesi yeni sürümün yayımlanmasında belli bir süre sonra gerçekleşir. Kimi dağıtım daha hızlı bir şekilde yeni versiyonu hazırlarken kimisi biraz daha yavaş olur. Her dağıtımın kurulum paketinin hazırlanması da farklılıklar gösterir. Bu durum linux dünyasında gereksiz bir yük oluşturmaktadır. Uygulamanın sahibinin uygulamayı yayımlaması yetmez birde farklı dağıtımlar için paketleri hazırlaması gerekir. Eğer bunu uygulama geliştiricisi yapmazsa bu görev dağıtım geliştiricilerine kalır. Yeni keşfettiğim sistem bu sorunun önüne geçmek için büyük fırsat. Bu sistemin adı Snapcraft.
Snapcraft
Snapcraft, tıpkı composer,npm ve bower gibi bir paket yöneticisi. Linux sistemler için geliştirilmiş uygulamaların kurulumu güncellenmesi ve sistemden kaldırılması işlemlerini kolaylıkla yapmamızı sağlıyor ve popüler Linux dağıtımları tarafından destekleniyor.
Bir uygulama kurmak için aşağıdaki gibi bir komutu çalıştırmanız yeterli (önr. libreoffice kurulumu):
sudo snap install libreoffice
herhangi bir uygulamayı güncellemek için :
sudo snap refresh libreoffice
tüm uygulamaları güncellemek için herhangi bir uygulama ismi vermeden refresh parametresini çalıştırmanız yeterli. Bir uygulamanın snap paketi olup olmadığını kontrol etmek için find parametresini kullanabilirsiniz.
sudo snap find <uygulama adı>
daha fazla komut için şu sayfayı inceleyebilirsiniz: https://www.ubuntu.com/desktop/snappy
Döngü Aygıtları
Snap ile bir uygulama kurduğunuzda dosya yöneticinize yeni aygıtlar eklendiğini göreceksiniz. Bu aygıtlar döngü aygıtları olarak isimlendirilmekte (/dev/loop). Snap ile bir uygulama kurulumu yaptığınızda bu uygulama bilgisayarınıza yeni bir aygıtmış gibi kurulmaktadır. Gördüğünüz bu döngü aygıtları kurduğunuz programlara ait dosyaların bulunduğu birer flash bellek gibi bilgisayarınıza bağlanmış halidir.
Görüntü kirliliğinin önüne geçmek için bu aygıtları dosya yöneticinizde gizleyebilirsiniz.
Döngü aygıtları hakkında daha fazla bilgi için : https://www.wikiwand.com/en/Loop_device