Kod yazarken kodlarımızın düzenli olmasına dikkat etmeliyiz. Yazdığımız kodların başka yazılımcılar tarafından rahat bir şekilde okunabilmesi için belli kurallara uyarak kodlarımızı yazmalıyız. PHP kodlarını herhangi bir not defteri ile yazabiliriz ama not defteri ile kod yazmak oldukça zordur. Kodların karmaşasını düzene sokmak onları anlaşılması kolaybir hale getirmek not defteri ile neredeyse imkansızdır. Bu yüzden kod yazarken İDE(integrated development environment) yani tümleşik geliştirme ortamı kullanmalıyız.İDE bize kod yazarken otomatik renklendirme,otomatik kod tamamlama ve otomatik kod düzenleme gibi kolaylıklar sağlar.
PHPStrom PHP üzerine yoğunlaşmış PHP, HTML, JAVAScript geliştirme ortamıdır. PHPStrom ile kodlarımızı düzenlediğimiz zaman ki bunu kısace ALT+Shift+L tuş kombinasyonu ile yapabiliriz, kendi bünyesinde tanımlı olan kurallara göre düzenlemesini yapar.Örnek olarak :
$degisken='PHPStrom' ; if ($degisken == 'PHPStrom'){echo $degisken; }else{ $degisken='PHPStrom' ; }
bu şekildeki bir kod PHPStrom ile düzenlendiğinde sonuç:
$degisken = 'PHPStrom'; if ($degisken == 'PHPStrom') { echo $degisken; } else { $degisken = 'PHPStrom'; }
şeklinde olur. Burada kısa bir kod yazdık ama bol satırlı bir dosyada bu düzenleme okunabilirliği büyük ölçüde arttırır.
Bu şekilde birden fazla kod düzeni mevcut yazılımcı bu şekilde bir düzene alıştığı zaman kodları okuması daha kolay olur. WordPress geliştiricileri de bu şekilde bir kod düzeni kullanırlar. Fakat bu düzen PHPStorm ile gelen düzenden biraz farklı.Wordpress için bir eklenti veya bir tema kodluyorsanız wordpress in kod düzenini kullanmanız çok daha doğru olur.
Peki WordPress kod düzenini PHPStrom ile nasıl kullanacaksınız?
Hemen göstereyim :
ilk önce aşağıdaki linkten WordPress.xml dosyasını indirin.
Sonra indirdiğiniz bu xml dosyasını Linux için:”~/.WebIdeXX/config/codestyles"
dizinine kaydedin. Buradaki “XX” bir sayıyı belirtiyor mesela ” .WebInde60/” gibi.
PHPStrom u açın (Açıksa kapatıp tekrar açın) File>Settings>Code Style menüsüne gelin Scheme ayarını WordPress olark seçin ve kaydedip kapatın.
$degisken = 'PHPStrom'; if ( $degisken == 'PHPStrom' ) { echo $degisken; } else { $degisken = 'PHPStrom'; }
Kaynak:https://gist.github.com/Rarst/1370155#file-wordpress-xml