İçeriğe geç

Renklerin Gücü – Renk Teorisi

Renkler, tasarım ve günlük hayatta hayati bir rol oynar. Bir görüntüyü belirli bir şekilde algılamanıza neden olabilir veya duygusal bir tepki tetikleyebilir. Hatta kelimeler olmadan bile önemli bir mesaj iletebilir. Peki hangi renklerin birbirine iyi geldiğini ya da hangilerinin birlikte iyi olmadığını nasıl bileceğiz? Basit bir cevabı bar Renk Teorisi.

stoplight

Sanatçılar ve tasarımcılar yüzyıllardır renk teorisini uyguladılar, dakat herkes bunu öğrenebilir. Birçok farklı durumda kendinizi güvende hissetmenize yardımcı olabilir. İster tasarım, ister mükemmel bir kıyafeti bir araya getirmek olsun. Küçük bir sezgi ile renklere yep yeni bir şekilde bakmaya başlayacaksınız.

Videoyu izleyerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Renk temelleri

Hadi en başından temel bilgileri tazelemekle başlayalım. Okulda öğrendiğiniz ana ve ara renkleri hatırlıyor musunuz? Öyleyse Renk Teorisi hakkında bazı bilgilere sahipsiniz.

box of crayons

Ara renkler ana renklerin karıştırılması ile elde edilir. Sarı ve kırmızı turuncuyu, sarı ve mavi yeşili, mavi ve kırmızı mor rengini oluşturur.

red, orange, yellow, green, blue, purple dots

Bu renkleri bir de karıştırırsak, kırmızı – turuncu ve sarı-yeşil gibi daha fazla renk tonları elde edebiliriz. Tüm bu renkler renk çarkını oluştururlar. Muhtemelen bu ismi daha önce duymuşsunuzdur.

color wheel

Yakın bakış

Artık renk çarkını biliyorsunuz, şimdide ton, doygunluk ve değer ile bir adım ileriye gidelim. Bunlar günlük hayatta karşılaşmadığımız terimler, fakat boya dükkanlarında gördüğünüz o küçük renk kartlarında gördüğünüz gibi nüanslı renkleri anlamanın anahtarıdırlar.

Ton

Ton en basitidir; temelde renk ile aynı şeyi ifade eder. Aşağıdaki örnekte, yorumunuza bağlı olarak tonu mercan pembesi veya açık kırmızı olarak tanımlayabilirsiniz.

Doygunluk

Doygunluk, yoğunluğu, başka bir deyişle rengin daha ince veya daha canlı görünüp görünmediğini ifade eder. Yüksek derecede doygun renkler daha parlak veya daha zengindir. Doymamış renkler daha az pigmente sahiptir ve bu nedenle daha az çekicidir.

Değer

Değer, siyahtan beyaza değişen rengin ne kadar koyu veya açık olduğu ile ilgilidir. Aşağıda görebileceğiniz gibi, bu bize koyu kırmızımsı kahverengiden açık pastel pembeye kadar birçok farklı ton verir.

Renk Şemaları Oluşturmak

Peki, profesyonel görünümlü renk şemaları oluşturmak için bunları nasıl bir araya getireceğiz? Renk uyumu adı verilen ve yardımcı olabilecek denenmiş ve doğru formüller vardır.

chemistry set

Renk uyumu, zamana göre test edilmiş renk kombinasyonlarını göstermek için renk tekerleğini kullanır. Aşağıda en yaygın uyum türlerinden bazılarını keşfedeceğiz.

Tek Renkli

Uyum için en basit formül Tek Renki‘dir. Çünkü sadece tek renk yada ton kullanılır. Tek renkli bir renk şeması oluşturmak için renk tekerleğinde bir nokta seçin, ardından varyasyonlar oluşturmak için doygunluk ve değer bilginizi kullanın.

monochromatic

Tek renkli uyumun en güzel yanı renk eşleşmeyi garanti etmesidir. Renkler aynı aileden olduğu için birbiri ile tam uyum sağlar.

Benzer

Benzer bir renk şeması, kırmızılar ve turuncular veya maviler ve yeşiller gibi çarkta yan yana olan renkleri kullanır.

analogous

Paletle oynamaktan korkmayın ve kendi benzersiz renklerinizi oluşturun. Renk uyumu budur; formüller sadece size rehberlik edecek ve size ilham verecek başlangıç ​​noktalarıdır.

analogous variation

Tamamlayıcı

Tamamlayıcı renkler çarkta birbirinin zıttıdır; örneğin, mavi ve turuncu veya klasik kırmızı ve yeşil.

complementary

Çok basit tamamlayıcı renk şemalarından kaçınmak için daha açık, daha koyu veya doygunluğu azaltılmış tonlar ekleyerek biraz çeşitlilik ekleyin

complementary variation

Bölünmüş Tamamlayıcı

Bölünmüş tamamlayıcı bir renk şeması, tamamlayıcının her iki tarafındaki renkleri kullanır.

split complementary

Bu size tamamlayıcı renk şeması ile aynı kontrasta renkler sunar, ayrıca daha fazla renk (daha ilgi çekici sonuç potansiyeli).

Üçlü

Üçlü renk şeması renk çarkında eş kenar üçgen oluşturacak şekilde üç renk kullanır.

triadic

Bu kombinasyonlar, özellikle birincil veya ikincil renkleri içerdiklerinde oldukça çarpıcı olma eğilimindedir, bu nedenle bunları işinizde kullanırken dikkatli olun.

Dörtlü

Dörtlü renk şemaları, bir değil iki tamamlayıcı renk çifti kullanarak tekerlek üzerinde bir dikdörtgen oluşturur. Bu formül, bir rengin baskın olmasına izin verirken diğerlerinin vurgu görevi görmesine izin verirseniz en iyi sonucu verir.

tetradic

Yaygın hatalardan kaçınmak

Renk söz konusu olduğunda birkaç klasik yapılması ve yapılmaması gereken şey vardır. Örneğin, yan yana yerleştirildiklerinde titreşiyor gibi görünen renkleri hiç gördünüz mü?

clashing colors

Çözüm, rengi gerçek anlamda yatıştırmak ve bunu yapmanın basit bir yolu var: Tonunu azaltmak. Bir renkle başlayın ve onun açıklığını, karanlığını veya doygunluğunu ayarlamayı deneyin. Bazen biraz kontrast, renk paletinizin ihtiyacı olan tek şey olabilir.

visually pleasing colors

Okunabilirlik, herhangi bir tasarımda önemli bir faktördür. Renkleriniz, özellikle metinle çalışırken, okunaklı ve gözler için rahat olmalıdır.

Bazen bu, her küçük ayrıntıda renk kullanmamak anlamına gelir.

clashing website

Siyah, beyaz ve gri gibi nötr renkler, tasarımınızı dengelemenize yardımcı olabilir, böylece renk kullandığınızda gerçekten dikkat çeker.

pleasing website

Doğru rengi seçmek

Her renk bir mesajı vardır. Projenizin tonunu dikkate almak ve buna uygun bir renk paleti seçmek önemlidir.

Örneğin, canlı renkler genellikle eğlenceli veya modern bir hava yaratır.

modern business card

Doygunluğu azaltılmış renkler genellikle daha ciddi veya iş odaklı görünür.

conservative business card

Bazen sadece bağlama bağlıdır. Pratik ve yaratıcılıkla, yapabileceklerinizin sınırı yoktur.

contrasting businesses

İlham bulma

Renk şemaları için fikirler, reklam ve markalama çalışmalarından ünlü sanat eserlerine kadar ilginç yerlerde bulunabilir.

classical painting

Ayrıca, renk paletlerini gözden geçirmek veya kendi paletinizi oluşturmak için bir web kaynağı kullanabilirsiniz.

Deneyimli tasarımcılar, genellikle etraflarındaki dünyadan ilham alırlar. Beğendiğiniz bir şey bulmak ve kendi yaratıcılığınızla harmanlamakta bir sakınca yoktur.

online color resource

Sonuç

Her yerde renk, renk ve daha fazla renk var. İşinizde kullanmak korkutucu olabilir, ancak öyle olmak zorunda değil. Sadece denemeler yapmaya devam edin ve renk teorisinde öğrendiklerinizi hatırlayın. Çok geçmeden, harika görünen renkleri seçmek ikinci doğa gibi hissettirecektir.

color-coordinated outfit

Yazının kaynağına ulaşmak için: https://edu.gcfglobal.org/en/beginning-graphic-design/color/1/

Bu serinin diğer yazıları:

DPI, Çözünürlük, Basım ve Web Görselleri Farkını Anlamak

Tipografi nedir?

GCFLearnFree.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.