“İnsan öğretmenler” bu sözcükleri yan yana getirmek bana çok garip geliyor. Teknoloji öyle bir hal aldı ki insanların yaptığı bir çok işi artık robotlar yapıyor. Robot aşçı, robot şoför, robot garson, robot öğretmen ve başka birçok meslek. Bu durumun ileride bir çok insanı işsiz bırakacağına dair geçtiğimiz günlerde bir yazı paylaşmıştım.(Bill Gates, Elon Musk ve Stephen Hawking Uyarıyor)
Önceki yazıda bahsedilen meslekler arasına bir de öğretmenliği eklemek durumundayız. MIT Media Lab araştırmacıları 3 – 5 yaş çocuklara İspanyolca öğreten bir robot geliştirdi. Bu robotun bir insandan daha etkin bir eğitim verebildiği söyleniyor.
Eğitimin önündeki önemli problemlerden birisi de bireysel farklılıklardır. Her öğrenci birbirinden farklıdır. Farklı duyguları, farklı huyları ve davranışları vardır. Bir öğretmen sınıftaki her öğrenciye uygun olacak bir ders anlatamaz. Bu yüzden her öğrenciye uyum sağlayabileceği düşünülen çok yönlü bir ders planı yapılır ve sınıf için en uygun yöntemler seçilir. Fakat ülkemizde bir sınıfta 30 dan fazla öğrenci olabiliyor. Bu durumda seçilen yöntem bir grup öğrenciye uyum sağlarken bir diğer gruba uygun olmayacak ve öğrencilerin başarı düzeyleri farklı olacaktır.
MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen ” Tega” isimli robotu insanlardan ayıran en önemli özelliği, ders sırasında öğrencinin ruh halini, dersten memnun olup olmadığını algılayıp ona göre dersini şekillendirebilir yor olması. Bir yeteneği sayesinde kendisini öğrencilere kısa sürede sevdiriyor.
Çocukların yüz ifadelerini, seslerini ve ruh hallerini izleyerek normal öğretmenlerde nazaran daha eğlenceli, etkili ve kişiye özel eğitim veren Tega’nın eğitim konusunda oldukça başarılı olduğu görüldü. 3-5 yaşındaki 38 çocuğa 15 dk lık 8 hafta süren derler veren Tega öğrencilerle etkileşime girme ve onların ilgisini çekme konusunda insan öğretmenlere göre oldukça başarılı.
İlk başlarda sadece çocukların davranışlarını algılayıp onlarla aynı davranışı sergileyen Tega zamanla çocukların kişiliklerini öğrenip onlara uygun şekilde davranış göstermeye başladı. Bu durum çocuklarla arasında olumlu bir bağ oluşmasını kolaylaştırdı. Bazı çocuklar onu okşadı hatta ona sarıldılar.
Ekip çalışmanın sonuçlarını Şubat ayında ABD’nin Arizona Eyaleti’nin Phoenix kentinde düzenlenen 30. (AAAI) Yapay Zeka Geliştirme Birliği Konferansı’nda açıkladı. Çalışma 10 milyon dolarlık ‘Programlama Keşifleri’ ödülüne layık görüldü.
Henüz geliştirme aşamasında olan bu robotların gelecekte insan öğretmenlerin yerini alması bekleniyor. Eğitimde insan ilişkileri oldukça önemli fakat bir öğretmenin, öğrencinin tüm ihtiyaçlarını bilen ve ona göre hareket eden, hiçbir şeyi unutmayan ve asla yorulmayan bir robota karşı üstünlük sağlaması da zor görünüyor.
Kaynak: Geleceğin Öğretmeni “Tega” http://www.gelecekegitimde.com/gelecegin-ogretmeni-tega/