Twitter ın ip bazlı yasaklanması ile iyice gündeme gelen VPN servisleri beraberinde güvenlik tartışmalarını da gündeme getirdi.Tüm internet işlemlerinizi özel bir sunucuya(bilgisayara) gönderip sizin bilgilerinizle sizin için işlem yapmasına izin vermek pek güvenli gözükmüyor.Tüm iletişiminiz ilk önce o bilgisayarda işleniyor sonra ilgili siteye gönderiliyor.Eğer bir çok kişi tarafından bilinen ve güvenilirliğine inanılan bir VPN servisi kullanmıyorsanız bilgilerinizin güvenliği ciddi risk altında demektir.
Gelelim başlıkta belirttiğim konuya, VPN yada DNS kullanmadan twitter ve youtube a erişebilmek için bilgisayarımızda DNS gibi işlem yapan hosts dosyasına bir kaç ekleme yapacağız.
Linux sistemlerde bu işlemi konsol kullanarak hızlı bir şekilde yapabiliriz. Bunun için konsola şu komutları giriyoruz:
hosts dosyasının yerini öğrenmek için (genellikle /etc/hosts):
whereis hosts
hosts dosyasının yerini öğrendikten sonra nano editörünü kullanarak düzenleme yapacağız.Yetki gerektiren bir işlem olduğu için sudo komutunu kullanacağız:
sudo nano /etc/hosts
parolamızı girdikten sonra dosya konsol üzerine açılacaktır.Bu dosyanın sonuna
74.125.239.40 www.youtube.com youtu.be
199.59.150.7 twitter.com www.twitter.com
199.59.148.12 t.co www.t.co
199.59.148.11 pic.twitter.com s.twitter.com
yukarıdaki ip adreslerini kopyalayıp yapıştırın(Konsolda Ctrl+Shift+V).Sonrasında Crtl+x ve E tuşlarına basarak kaydedin. Artık youtube ve twitter e girebilirsiniz.
Windows sistemlerde ise hosts dosyası C:\Windows\System32\drivers\etc dizinin de bulunuyor.Bu dosyayı yönetici olarak not defteri ile açıp yukarıda paylaştığım ip adreslerini ekleyip kaydettikten sonra sitelere erişim sağlamış olursunuz. izin olmadığı için dosyayı kaydetmediği zaman dosyayı masa üstüne kaydedin ve sonradan o dosyayı C:\Windows\System32\drivers\etc dizinine kopyalayın çıkan onay mesajlarına onay verdiğinizde dosyayı güncellemiş olursunuz.
vpn saglam ama riskli soyledigin yontemi ilk kez goruyorum ama deneyegim. Saglam yazi olmus